Diari d’un nòmada per Marroc

Bear Travel - MarrocFes, és la més antiga i misteriosa de les quatre ciutats Imperials del Marroc, laberíntica, enigmàtica, i sorprenent, és un lloc proper, diferent i assequible. La seva medina manté una de les kasbes medievals mes antiga i ben conservada del món, composta per un entramat amb més de 9000 carrerons dividits en gremis, on es treballa de la mateixa manera que 800 anys enrere.

Cada gremi té un so i una aroma propi. Entrar-hi és endinsar-nos en un passat exòtic. Vam arribar-hi de nit, en Mourad ens esperava al aeroport per portar-nos al Riad que teníem reservat al centre de la medina.  Els carrers estaven de gom a gom, l’olor, el color i les sensacions que vaig tenir en aquells moments no em van abandonar durant tot el viatge.

Bear Travel - MarrocHi ha moltes coses a fer Fes, visitar les mesquites, les madrasses, les tombes dels seus erudits, el palau reial, el barri jueu, pujar a un dels seus miradors als afores i contemplar una entenedora panoràmica de la ciutat, relaxar-se en algun dels seus hamman, o simplement perdre’s tot passejant per la seva medina en busca del gremi dels curtidors o dels perfumistes.

Sortint de Fes cap al sud es parada obligada Ifrane un bonic poble de muntanya, ple de parcs, llacs i cases d’estil alpí, se’l coneix com la Suïssa del Marroc. D’aquí sortim travessant el Mig Atles, per Azrou i Midelt cap a les gorges del Ziz, un oasis de vegetació, aigua i kasbes abandonades. El poc turisme que hi ha en aquesta zona fa que puguem gaudir del contacte amb els seus habitants, d’origen bereber, que fan honor a la seva fama de gent hospitalària i generosa.

Seguint la Vall del Ziz ens trobem amb un dels palmerals més grans del món, diuen que hi ha milions de palmeres, es un espectacle visual en mig dels àrids penya-segats i un plaer degustar els exquisits dàtils acompanyats d’un té a la menta.

De Erfoud a Merzouga el paisatge és torna immens, algun que altre miratge, ens permet esbrinar el que estem a punt de trobar, les grans dunes de sorra daurada del Erg Cheby. Aquest és el desert que tots tenim en ment, un mar immens de sorra fina amb dunes de mes de 150 metres d’altura.

Deixem el cotxe i comencem a recórrer a camell durant dues hores les altes dunes que ens envolten, mentre contemplem la posta de sol en mig del no res i camí de la haima on passarem la nit. És una sensació d’immensitat i profunda pau. Observar els estels a la llum de la lluna embolcats en el silenci, tot esperant la sortida del sol que pujats en la cresta d’una duna ens regala algunes de les escenes naturals més delicioses del planeta.

El Marroc interior és un gran desconegut per a nosaltres, tan proper i tan llunya, potser molts prejudicis i falses pors, ens han impedit descobrir tota la seva bellesa i exotisme.

Teresa Duran

On es troba aquest indret ?

T’agrada aquest rel·lat ?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *