ZIMBAWE, CASCADES VICTÒRIA
“El doctor Livingstone, suposo”. Aquesta frase mundialment famosa se’m va quedar gravada només escoltar-la. Fou pronunciada pel periodista Henry Morton Stanley el 1871, en trobar-se amb l’explorador que havien donat per perdut al cor d’Àfrica. La curiositat em va portar a llegir la seva biografia i desitjar anar a conèixer una de les seves troballes més grans: les cascades Victòria, a Zimbabwe.
El petit aeroport de Victoria Falls ens dóna la benvinguda a unes terres dotades d’una naturalesa exuberant que amaguen una de les grans meravelles naturals. Les cascades Victòria formen la cortina d’aigua ininterrompuda més llarga del món, un dels espectacles naturals més impressionants del planeta. Batejades pels nadius makalolo com “mossi-oa-Tunya” (el fum que trona), mostren el poderós salt d’aigua del riu Zambesi, a la frontera de Zàmbia i Zimbabwe.
Van ser declarades Patrimoni de la Humanitat fa més de 20 anys, i no sense motiu: tenen una amplada de prop de dos quilòmetres i 108 metres d’alçada, ni més ni menys que el doble que les cascades del Niàgara, amb un impressionant cabal que només podria comparar-se amb el de les cascades de l’Iguazú.
L’aigua es precipita a l’abisme per una sèrie de congostos basàltics, aixecant un núvol de rosada que es pot veure a més de 20 quilòmetres de distància i crea la màgica visió del arc de Sant Martí durant les hores de sol. En canvi, durant les nits de lluna plena, en algunes èpoques de l’any, es pot gaudir del meravellós moonbow, “arc de sant Martí de la lluna” o “arcoiris de medianoche”.
La inundació anual té lloc entre febrer i maig, amb un pic a l’abril dins de la temporada de pluges, i fa que augmenti no només el cabal sinó també l’aigua vaporitzada que s’aixeca després del salt creant un fenomen de pluja invertida, sol radiant, cel sense núvols i la pluja pujant des de baix, fet que fa gairebé intransitable el recorregut per la seva vorera.
Durant la temporada seca, de setembre a desembre, els més agosarats poden visitar un lloc conegut com la “Piscina del Diable”, una formació rocosa on aquests valents poden viure la inoblidable experiència de banyar-se, nedar i abocar-se al majestuós salt d’aigua des del precipici.
Però les opcions durant la visita no acaben aquí. Atrevir-se amb una aventura de ràfting, gaudir de l’incomparable espectacle en un vol amb helicòpter, explorar paisatges irrepetibles a lloms d’un elefant o relaxar-se a bord d’un vaixell contemplant la posta del sol al riu Zambesi, fan que la visió d’aquesta imponent meravella de la naturalesa sigui simplement sorprenent i commovedora.