MERCATS DE NADAL

UNA TRADICIÓ EUROPEA QUE ÉS UN REGAL

Una de les millors propostes per entrar en l’esperit festiu nadalenc és visitar un dels molts mercats de Nadal a Europa.

Els mercats a l’aire lliure tenen una llarga història que es remunta a l’Edat Mitjana i són originals de centre i Nord d’Europa. En el seu origen, se celebraven a l’inici de l’hivern i duraven un o dos dies. La gent del poble tenia l’oportunitat de proveir-se d’aliments per passar els mesos més freds de l’any. Un exemple d’això és el Dezembermarkt a Viena, celebrat per primera vegada al voltant de 1294.

La tradició es va anar estenent per tot Europa i així ha arribat als nostres dies on actualment els mercats nadalencs d’Alemanya, Polònia, Àustria, Dinamarca o el nord de França (la bucòlica Alsàcia) són un destí molt recurrent per fer una escapada durant el mes de desembre.

Em centraré en els que se celebren per la zona coneguda històricament com a Alsàcia. Són mercats encantadors, acollidors, i molt concorreguts. La gastronomia, la il·luminació, la música, l’artesania i l’entorn són una màgica combinació que em fa creure que formo part d’una postal de Nadal victoriana.

Els mercats passen a ser un lloc de trobada al carrer, per quedar amb els amics.
És costum de fer front a les temperatures gèlides amb un Glühwein (vi calent amb espècies), acompanyat de salsitxes i altres viandes calòriques.

Les casetes o paradetes són plenes de fina artesania feta a mà, juntament amb les estatuetes tradicionals d’elfs revestits amb gorres vermelles punxegudes, competeixen per l’espai amb els venedors de bunyols, gelats amb melmelada de grosella negra i tasses de forts vins calents. Un ambient impregnat d’aroma d’aiguardent o licor, de panses, ametlles, palets de canyella i clau d’olor.

Els mercats de Nadal són un bon motiu per a viatjar a l’Europa recorreguda pel Rhin, visitar les ciutats històriques de l’època Victoriana, l’arquitectura, els jardins i castells, tot plegat està en sintonia per a fer un viatge en el temps i gaudir de l’Europa més històrica.

Alguns dels destins a destacar:

  • Colmar és una coneguda ciutat que cal visitar per veure els seus canals i casetes de fusta.
  • El castell d’ Haut Koenigsburg construït al segle XII des d’on les vistes de la vall del Rhin són espectaculars, perquè no és casual que fos el lloc predilecte de comptes i emperadors alemanys.
  • Riquewhir és una pintoresca població on un fa un viatge en el temps per viure en el segle XII.
    Strasburg és la capital de l’Alsàcia i cal destacar la visita a la seva catedral gòtica de Notredame. Davant de la catedral es fa el mercat de Nadal de Christkindelmaruk.
    Cal visitar Freuburg, capital de la Selva Negra, que té un dels centres històrics més antics i bonics d’Alemanya.Quan tornes d’aquest viatge, sens dubte, tens la sensació d’haver gaudit com un infant, d’un regal de Nadal.